Välkomna till
S/Y Anniara

Anniara


GenuaVinschar


De flesta som seglat med Bavariabåtar har nog som vi svurit över de alltför små genuavinschar som båten är utrustad med från början. För oss är det självklart att vinscharna skall vara dimensionerade så att alla i besättningen klarar av att skota hem seglen. Vi beslutade därför att byta våra ST40 till ST46.
Efter lite undersökning så stod det klart att de gamla vinscharna var skruvade i en aluminiumplatta som var ingjuten i plasten, skruvarna var av M6. De nya ST46 har en större hålbild och dessutom så skall de skruvas fast med M8. Vi beslutade dessutom att sätta genomgående skruv med stora brickor på undersidan samt muttrar med nylonlåsning. Först plockade vi bort de gamla vinscharna, markerade var de nya hålen skulle borras, ett gammalt hål återanvändas, borrade upp samtliga hål inkl det gamla med 7 mm borr. Gängade med M8 gängtapp.

Tipsbild

Passformen på de borrade och gängade hålen kontrollerades

Tipsbild

Därefter plastades de gamla hålen igen, för säkerhets skull satte vi tejp över de nya för att undvika att få plast i gängorna.

Tipsbild

Eftersom vår båt är en 2-kabiners 37Cr så var det inga problem att komma åt att fästa bultarna på styrbords sida. Vi kröp helt enkelt ner i stuvfacket och satte dit bultarna. På babordsidan visade det sig att under vinschen finns ett hålrum som man får tillträde till genom att ta upp ett hål på ca 12x6 cm ifrån stuvfacket (syns på bilden). Vi skall snygga till kanterna och sätta en inspektionslucka i aluminium. För tätast möjliga resultat la vi sikaflex i hålen, under vinschen (man får akta kugghjulen) och i en tunn sträng runt om.

Tipsbild

På bilden syns en av de färdigmonterade vinscharna, nästa helg skall vi testa dem. De gamla vinscharna skall monteras akterut för att bla skota gennackern.

Tipsbild
Bild

  Produced by Einefors

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!