Välkomna till
S/Y Anniara

Anniara


Vattentank i fören


Det enda som vi ångrar när vi köpte båten är att vi inte lät originalmontera vattentank i fören samt bara installerade 40 m kätting till ankarspelet. För att få balans i båten så behövs lite extra vikt i fören vi beslutade att efterinstallera vattentank och öka på ankarkättingen med 40-60 m.
Tank beställdes hos Maxibryggan och efter lite väntande så dök det upp en 150 l originaltank. Vi blev lite konfunderade om denna verkligen gick att få in. Tack alla ni som jag har fått bilder av samt de båtar jag fått titta på som haft tank originalmonterat. På bilden är tanken placerad i förpiken på ungefär rätt plats längdledes.

Tipsbild

Den främre skottväggen sågades ut så att tanken kom att vila på skrovsidorna längst ned.

Tipsbild

Passformen kontrollerades innan den skummades fast med Sista.

Tipsbild

Det bortsågade skottet monterades ovanför med förstärkningar som stöd för förpikens koj.

Tipsbild

Vattenpåfyllning sattes lik originalet på styrbords sida under locket på ankarboxen och avluftningen sattes på babord sida

Tipsbild

Använde whales vattenkopplingar och slangar. Kopplingarna är verkligen smidiga att jobba med. Hålet i skottet för avrinningen fanns redan från början så det var bara att sätta en vinkelkoppling och sedan drogs slangen upp en bit där vi satte en kran. Därefter drogs slangen bak till pumpen och kopplades ihop med befintligt system. Vi satte även en kran på avrinningen från aktertanken så man kan välja vilken tank som skall användas. Kabel för mängdgivaren hittades i förpikens stuvfack på styrbord sidan. Bara att koppla in samt ta bort en bygel och koppla in kabeln på manöverpanelen så var det övervakning även på denna tank.

Tipsbild

Whalekopplingarna är ju inte billiga men väldigt bra när vi läste om kopplingarna innan så påtalades det på flera ställen att slangen skulle kapas rakt och utan grader. Det fanns en originaltång att köpa som Watski tog 422 kr för vilket vi tyckte var ett rövarpris. Vid ett besök hos Biltema hittade vi tången på bilden den kostade 39.90 och klippte perfekta snitt. Tången är förmodlingen av sämre kvalite än Whale-tången men de ca 10 klipp som vi gjorde klarade den med glans.

Tipsbild

Vi blev lite besvikna efter att fyllt upp tanken då vi inte kunde se minsta ändring på vattenlinjen, båten såg fortfarande ut att sitta på rumpan. Dagen efter blåste det rejält ca 12-15 m/s vi beslutade att testsegla och blev positivt överaskade, båtens tidigare stampning vid kryss hade märkbart minskat och båten klöv vattnet mycket bättre. Nu återstår bara att öka ankarkättingen från 40 m till 100 m och därigenom få extra tyngd i fören. Sammanfattningsvis så var det definitivt värt arbetet.

Tipsbild
Bild

  Produced by Einefors

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!